כל מה שחשבת שנכון… אז זהו שלא! שבירת מיתוסים תזונה כושר ובריאות
המודעות לעיסוק בפעילות גופנית תזונה כושר ובריאות הולכת ומתגברת ולצערנו כך גם המיתוסים הרבים הנשמעים חדשות לבקרים בחדרי כושר ובסביבתם. מיתוסים רבים מפורסמים לרוב בעיתונות הרגילה (הלא אקדמית), באינטרנט ואפילו נשמעים מפי "אנשי מקצוע" שרלטנים בתוכניות בוקר ומגאזינים שוני. אז הגיע הזמן לעשות סדר בבלאגן השמועות ולהפריך כמה מיתוסים מוכרים.
תרגילי כפיפות בטן יסירו את הצמיגים השומניים באזור הבטן המותניים.
בהחלט לא. גם אם המתאמן יבצע מגוון תרגילי בטן מדי יום לא ניתן יהיה להוריד את השומן באזור זה. תרגילי הבטן יחזקו ויחטבו את הבטן אך כדי לשרוף את השומן ולראות בטן חטובה ושרירית, יש לבצע פעילות אירובית כגון: הליכה, רכיבת אופניים, ריצה, וכדומה. בעזרת הפעילות האירובית ובעזרת תזונה נכונה רקמת השומן תפחת מכל הגוף ובנוסף גם באזור הבטן.
השומנים שלנו הופכים לשרירים והשרירים עלולים להפוך לשומנים.
בלתי אפשרי להפוך רקמה מסוג מסוים לרקמה אחרת ולכן שומן לא יכול בשום אופן להפוך לשריר, ולהפך. אחד מתפקידי השומן בגוף הם לספק אנרגיה לצורך קיום פעילות יום יומית וכמו כן גם פעילות גופנית לאחר תקופת אימונים השרירים מתחזקים ומתחטבים ויחד עם זאת אחוז השומן יורד אך כל רקמה משתנה באופן נפרד מרקמה אחרת בהתאם לסוג הפעילות.
שומנים מתחילים להישרף רק אחרי 20 דקות
ממש לא. בפעילות יום יומית וגם בפעילות גופנית שרפת השומנים מתחילה כבר מתחילת הפעילות.כמות השומנים שנשרוף תהיה תלויה במשך הזמן ובקצב הפעילות. ככל שנתאמן זמן ארוך יותר בקצב פעילות נמוך עד בינוני (60-80%) קצב שריפת השומנים יהיה גבוה יותר.
אימוני התנגדות (משקולות) יגרמו לנשים להראות שריריות וגבריות
נשים רבות נרתעות לשווא מאימון משקולות בשל החרדה להפוך למגושמות וגבריות. חשש זה ניתן להסיר מכיוון שבניגוד לגברים, נשים אינן יכולות לצבור מסה שרירית גדולה משום שרמות ההורמונים האחראים לגדילת שריר (ביניהם טסטוסטרון ) האחראים לכך בגופן, נמוכות בהשוואה לגברים. (לגברים רמת טסטוסטרון גבוהה פי 20-30 מ- לנשים). בנוסף, על פי מחקרים אימוני התנגדות יתרמו לצפיפות עצם טובה יותר ויקטינו את הסבירות ללקות באוסטיאופורוזיס בעתיד (דבר שכיח יותר בקרב נשים) ולכן יש לעודד פעילות שכזו בקרב המין הנשי.
אימוני משקולות פוגעים בגמישות
התרגול באמצעות המשקולות אפילו משפר את גמישותם של השרירים. זאת בתנאי שזאת נעשה לאורך כל טווח התנועה של השרירים והמפרקים. במבנה אימון נכון צריך לכלול תרגילי גמישות ומתיחה בתחילה, במהלך ובסיום של כל אימון.
אימון משקולות יפגע בצמיחה לגובה
בעבר הייתה סברה שאימונים במשקולות ישפיעו לרעה על גובהם של הילדים. כיום ידוע מעל לכל ספק שאימוני התנגדות המתבצעים לילדים תחת פיקוח ובמינונים מתאימים ישפיעו לחיוב על ילדים בהיבטים של: צפיפות העצם, כוח שרירים ויציבה נכונה.
אנשים בעלי יתר לחץ-דם צריכים להימנע מלהרים משקולות
ראשית חשוב לציין כי אדם המטופל תרופתית ביתר לחץ דם, עליו להתייעץ עם רופא טרם התחלת ביצוע תוכנית אימון גופני. אולם מרבית האנשים בעלי יתר לחץ דם יהנו דווקא מיתרונות אימוני התנגדות. זאת בתנאי שאינם ירימו משקלים כבדים ויקפידו נשימה נכונה בזמן התרגול. (הוצאת אוויר בזמן פעולת דחיקת המשקל והכנסת אוויר בשלב ההרפיה של התרגיל). לעולם אין לעצור את הנשימה בעת דחיקת המשקל או בעת ביצוע פעולת כוח אחרת. (גם לאדם בריא)
הורדת משקל תתרחש כתוצאה מפעילות של(60%-70%) מן הדופק המרבי בשל שריפת שומנים גדולה יותר
פירוק שומנים ופחמימות נעשה בעת ובעונה אחת כאשר תרומתם היחסית משתנה!!! כלומר הדומיננטיות משתנה. ברמות המאמץ הנמוכות השומנים תורמים את מרבית האנרגיה הנדרשת לפעילות אך הצריכה הקלוריות הכללית נמוכה! ככל שעולה עצימות הפעילות , חלקן היחסי של הפחמימות בהספקת האנרגיה הולך וגדל וחלקן היחסי של השומנים הולך ופוחת. כדי להפחית ממשקל הגוף, יש ליצור "מאזן קלורי שלילי" (על כמות הקלוריות שהאדם "מוציא" להיות גדולה מכמות הקלוריות שהאדם מכניס במזון) לכן חשובה כמות הקלוריות הנצרכת בפעילות ופחות חשוב אם המקור הוא פחמימות או שומנים.
טיפול בצלוליט כוללים מריחות משחות וטיפולי חבישה וכוד'
הצלוליט, רקמת שומן תת-עורית שהעור מעליה קיבל מרקם בלתי אחיד של שקעים ו"גומות",הדרכים היחידות לטפל בצלוליט היא על ידי:
- פעילות גופנית אירובית ("שריפת שומנים")
- תרגילי התנגדות, כגון אימוני משקולות.
- תרגילי חיטוב ועיצוב.
ולאחר תקופת אימונים , הצלוליט יפחת בדיוק כמו כל רקמה שומנית אחרת בגוף.
השימוש בסאונה כתחליף לפעילות גופנית
למרות שהתגובות הפיזיולוגיות של הגוף כגון תדירות הדופק, עליית חום הגוף, הגברת זרימת הדם לעור דומות לתגובות המתרחשות בעת פעילות גופנית. לשימוש בסאונות או בג'קוזי אין כל השפעה על השיפור בכושר הגופני. הירידה במשקל הגוף היא עקב איבוד נוזלים
היתרונות:
- הרפיית שרירים
- הקלת כאבי שריר
- עוזר בהתאוששות לאחר מאמצים גופניים ובשיקום
- הפגת מתחים
שחייה היא פעילות טובה לבעיות יציבה.
לא תמיד, בעיות יציבה הינן מורכבות ומתמקדות בחלקי גוף שונים ולכן פתרונן חייב להיות בהתאם. לבעיות יציבה כגון 'קיפוזיס' סגנון שחיית החזה או/ו פרפר עלול להזיק יותר מאשר להועיל. בנוסף, חלק גדול מבעיות היציבה מחייב שיתוף של מערכת העצבים (בכדי "ללמד" מחדש את הגוף) תיקונים כאלו כמעט ולא ניתן לבצע בתנועות מורכבות כגון שחייה. * מומלץ להתייעץ עם מומחים בתחום זה.
אם לא התאמנת כאשר היית צעיר יהיה זה מסוכן להתחיל בגיל מבוגר?
לעולם אין זה מאוחר להתחיל לעסוק בפעילות גופנית סדירה אך לפני כל יש לבצע בדיקת כשירות גופנית (מבחן מאמץ) ולקבל "מרשם לפעילות" מהרופא המטפל ו/או ממאמן כושר גופני מוסמך.
הזמן הטוב ביותר להתאמן הוא בשעות הבוקר אין כל משמעות לשעה ביום בה אתם מתאמנים, הקיץ. הדבר נכון רק אם אתםנהנים מכך! הימנעו מפעילות גופנית סמוך לשעת השינה משום שהדבר עלוללגרום לקשיי הירדמות. לכל אדם יש איפיון ביולוגי משלו אשר מעיד עליו כ"טיפוס בוקר" או "טיפוס לילה"
ככל שמזיעים יותר במהלך האימון מאבדים יותר שומן וקלוריות.
להזעה אין עלות קלורית, ואין להתייחס לכמות הזיעה כקריטריון להערכת עצימות המאמץ וההוצאה הקלורית. המשקל שמאבדים באימון נובע מאיבוד נוזלים ולכן חשיבות השלמת נוזלים גבוה בהחלט.
"אחד מספר שמועה ומאה מספרים אותה כאמת"