אימון פונקציונאלי
כיום כבעבר עוסקים מתאמנים רבים בפעילות גופנית בחדרי כושר, בבית או בטבע לשם חיזוק הגוף, שיפור המראה האסטתי הכולל, חיטוב הגוף, שמירה על אורח חיים בריא או עלייה במשקל שריר עם עלייה במודעות לתרומה הבריאותית של פעילות הגופנית, צמחה גישת אימון המתייחסת לתנועות התפקודיות השימושיות לאדם בחיי היום יום כגון עליית מדרגות, הליכה, דחיפה או משיכה, הרמה ונשיאת משקל.
המטרה המרכזית באימון הפונקציונאלי הינה שיפור תפקוד המתאמן בין אם הוא חובב או ספורטאי, באמצעות חיקוי פעולות הלקוחות מחיי היום יום, תוך מניעת נזקים למערכת השלד והשרירים .
המיקוד באימון פונקציונאלי יהיה על קבוצות שרירים גדולות ובתרגילים רב מפרקיים עם דגש על פעולת שרירי הליבה (core), שרירי הבטן העמוקים, זוקפי הגב ושרירי יציבה נוספים .
התרגילים באימון פונקציונאלי יבוצעו במישורי תנועה רבים ומגוונים. חשוב לציין כי גישת אימון זו לא תביא לעליה ניכרת במסת השריר אלה תחזק את השרירים ואת המערכת העצבית-שרירית של המתאמן . מומלץ להוסיף אימון מסוג זה לשגרת האימונים הרגילה בכדי לשפר יותר מרכיבי כושר .
הנחיות באימון פונקציונאלי:
כיוון שמדובר בתרגילים המצריכים רמת מיומנות, דיוק וטכניקה גבוהים, תרגול מסוג זה מצריך השגחה של מאמן כושר לפחות באימונים ראשונים, עד להפנמת טכניקה נכונה מצד המתאמן:
- לפני אימון יש לבצע חימום סטאטי המשלב סיבובי מפרקים וחימום דינאמי המשלב פעילות אירובית מתונה בין 5-10 דקות
- הקפדה על הכנסת הבטן וכיווץ קרקעית האגן (סגירת סוגרים) .
- הקפדה על נשיפה בזמן ההתנגדות למאמץ ושאיפה בהרפיה של השריר .
- הקפדה על יציבה נכונה תוך שמירת עקומות עמוד השדרה במצב טבעי ונטרלי .
- שמירה על ריכוז ועבודה איטית ומבוקרת .
- מנוחות בין סט לסט יארכו בין 30-45 שניות .
- לאחר האימון יש לבצע מתיחות .
- הקפדה על תזונה נבונה: אכילת פחמימות לפני האימון ואכילת פחמימות+חלבונים לאחר אימון 45-120 דקות מתום האימון ישפרו את יעילותו .