אימון בחדר כושר – כיצד לבחור חדר כושר מתאים?
אימון בחדר כושר? – כל יום שעובר אתה מדמיין לעצמך איך הכרס הקטנה הופכת לקוביות חטובות אך אתה מתעורר למציאות שהכרס הולכת וגדלה. את שמה לב לידיים המתדלדלות להן ואת מתחילה לומר לעצמך שאת חייבת לעשות משהו בנידון. אז אוטוטו יהיה לכם גוף שרירי אך קודם לכן, מספר טיפים שיסייעו בבחירת חדר הכושר:
ראשית, לפני שתתחילו להתאמן על הגוף יש לעבוד על הנפש! הנכם מתכוונים להשקיע זמן וכסף וכדאי להיות מוכנים לרגעים בה המוטיבציה עלולה לדעוך. המשמעת העצמית היא הגורם החשוב ביותר בהתחלת התהליך. עליכם להתחיל לעבוד על המשמעת העצמית כיוון שיהיו מקרים בהם ממש לא יהיה כוח ללכת לחדר כושר והתירוצים יעלו בלי סוף וזה נורמאלי לחלוטין אך צריך להבין שדבר זה עלול לפגוע בהתמדה. אתם עלולים להפסיד עוד ועוד אימונים ובכך מסגרת האימונים תיפגם.
לכן, דבר ראשון: יש צורך בפינוי לוח הזמנים. יש להקדיש במערכת השבועית שלכם לפחות יומיים שבהם תעסקו בפעילות גופנית (כולל זמן ההתארגנות שלפני הגעה ולאחר האימון). ברגע שתסגלו הרגל קבוע של פעמים בשבוע יהיה אפשר לחשוב כיצד מעלים את התדירות של האימונים. לפני הגעתך לחדר הכושר, כדאי מאוד לשים לב לכמה דברים:
שיקולים שלפני הרשמה לחדר הכושר
טרם קבלת ההחלטה להירשם לחדר הכושר כדאי לשקול אופציות נוספות. ראשית יש להחליט מהי סוג הפעילות הגופנית שאותה מתכוונים לבצע בחדר הכושר? לחובבי הריצה ופעילויות אירוביות ופחות הרמת משקולות אולי כדאי לשקול ולקנות מכשיר הליכה, אופניים או אליפטי אשר ישרתו אתכם לטווח ארוך יותר? לאותם אלו שמעדיפים אימונים סטודיו ולא רואים עצמם רצים או מרימים משקולות אולי כדאי לשקול הצטרפות לחוגי סטודיו עירוניים או פרטיים שעלותם נמוכה יותר.
ככלל, העלות החודשית למי חדר כושר נעוצה בעיקר במיקום בו נמצא המועדון בארץ לרוב המחירים ינועו בין 180 שקלים לחודש בחדרי כושר קהילתיים ו/או עירוניים ועד ל 350 שקלים במועדוני כושר רישתיים. בחלק מן המועדונים הגדולים מחייבים לשנתיים ויותר ובכך העלות החודשים יורדת אך אם וכאשר הלקוח יצטרך להפסיק את המנוי באמצע יאלץ להתמודד עם תשלום קנס הפסקת מנויי.
ישנם מועדונים המקנים ללקוחות אפשרויות לבחירת מסלולים שונים של תשלום בהתאם לסוג המנוי למשל מנוי בוקר יעלה יותר זול ויתאים לאלו שבאמת מתכוונים להגיע בשעות הבוקר. כדאי מאד לחשוב על השעות המועדפות לכם להתאמן, האם נוח לך להגיע מייד לאחר העבודה או להשכים קום בבוקר ולהתחיל את היום בחדר הכושר ומשם להמשיך לעבודה? מומלץ להגיע למקום כמה פעמים לפני סגירת העסקה באותם השעות שמתכוונים להגיע ולבדוק האם הסידור הזה נוח ויעזור לכם להתמיד להגיע לאורך זמן. מרכיב חשוב נוסף הוא המיקום של המועדון אל מקום העבודה או מקום המגורים שלך גורם זה יכריע האם להגיע לאימון בעיתות גשם ושרב או יום לחוץ שיש לך מטלות רבות מסביב.
א. תקינות המכשירים, איכותם ומיקומם במרחב
חדר כושר המכבד את עצמו יכיל מתקני כושר מרובים ומגוונים אשר יענו על כל צרכי הפעילות האירובית והאנאירובית ותרגול המתיחות וזו לא בלבד לרושם אלה להורדת העומס של המתאמנים על כל מכשיר ובכך לא לפגוע ביעילות אימון. (יש לשים לב שהמכשירים מתוחזקים היטב). ישנם חדרי כושר אשר המרחב שלהם צפוף ומקנה תחושה של לחץ כאשר ישנם מתאמנים רבים במקום. סידור המתקנים במרחב והפרדה בין משטחי המשקולות החופשיות והמכשירים למשטחי המכשור האירובי תעניק תחושה של סדר וביטחון לאותם מתאמנים חדשים. המיקום של חדרי הסטודיו לאזור המשקולות והאירובי שנמצא בקומה נפרדת יהיה נוח פחות מאשר קומה אחת מאורגנת. הסדר בחדר הכושר מהווה גורם מכריע בשמירה על בטיחות המתאמנים. הקפדת עובדי המקום על כך, תראה על אכפתיות שתוביל לבסוף לשירות טוב ולסדר ויעילות האימון של הלקוחות. כדאי לברר זאת עם חבר או מכר שכבר מתאמן במקום ומכיר את הנושא מקרוב. או שפשוט לשלם למקום על אימון ניסיון ולחוות את האימון פעם או פעמיים ולהרגיש האם המקום מתאים לצרכים שלך.
ב. מדריכים בחדר הכושר ושירות לקוחות
ישנם מדריכים בחדר כושר אשר תפקידם הוא לסייר בחדר כושר ולתקן טעויות של מתאמנים ולתת עצות בתחומי הפעילות הגופנית ובנוסף להכין לך תוכנית אימונים כאשר תוכל לדעת מה עליך לבצע בחדר כושר. יש לשים לב שהמדריכים בחדר כושר יהיו מקצועיים ובעלי תעודות הסמכה המוכרת במנהל הספורט. כך תוכל להימנע מקבלת תוכניות לא אפקטיביות ואף מסוכנות! (אין להסתמך על כך שמדריך שנמצא בחדר כושר ידע לתת את המענה לכל בעיה בצורה מקצועית יש להיוועץ בכמה וכמה מדריכים) לא כל מדריכי הכושר בעלי ידע מקצועי. למרבית הצער ישנם שרלטנים בתחום שאינם מקצועיים מספיק ולכן יש צורך בבדיקת הנושא בקפדנות יתרה לפני יישום תכנית של מדריך כלשהו. שירות לקוחות יעיל ימנע מצבי חוסר נעימות במקרים בהם יש צורך במתן מענה מצד הנהלת המועדון כדאי לבדוק למי לפנות במקרי פציעה, היעדרות או קבלת מענה לכל פנייה אחרת.
ג. שעות עומס והאווירה במקום
יש לשים לב לשעה. ישנם זמנים בהם חדר הכושר הוא מלא במתאמנים (בדרך כלל בשעות של אחרי 18:00) וישנם זמנים שהם הוא ריק (שעות הבוקר בעיקר). לכן זהו גם חלק במוטיבציית האימון שלך, שכן אם תיראה שיש הרבה אנשים ו/או "תורים" למכשירים מסוימים, תרגיש אכזבה ובזבוז זמן. מכאן שכדאי לבדוק את צפיפות האנשים בזמנים אלה ולראות האם דבר זה מתאים לך באותו חדר כושר. ולאתר ימים נוחים לפעילות לפי זמינותם למקום. לעיתים דבר כה פעוט שלא עולה בראש הוא עניין האווירה במקום, אם אתה אדם המחפש מקום ללכת ולהירגע מהמולת היום, ואתה מוצא עצמך מגיע למועדון בו מוסיקה רועשת המאפיינת צעירים ממך אולי כדאי לך לראות גם מקומות אחרים שתואמים יותר לאופי שלך.
ד. מקלחות, שירותים, אבטחה וחנייה.
אסטטיקה וניקיון מהווים גורם מאוד חשוב, בעיקר בשירותים ובמקלחות. כדאי לוודא כי השירותים והמקלחות נקיים, שישנם מספיק מקלחות ותאים ושאין בעיות תחזוקה נוספו (כמו מים חמים במקלחת או סאונה תקינה או ריצוף נקי ותקין). נושא חשוב לא פחות הוא אבטחה של המקום על ידי שומר. כמובן שחשיבות העניין ידוע לכל אך יש לתת תשומת לב כי חדר הכושר רווי באנשים ומקום שכזה מן הראוי שיהיה מאובטח. חנייה וגישה למקום חשובה לא פחות… (האמת אם כבר הולכים לחדר כושר למה לא ללכת?) אך לאלו שמגיעים בכל זאת עם רכב כדאי לבדוק כי קיים במקום חניון מסודר.
ה. חוגים ואימונים אישיים ועוד
כיום רוב מועדוני כושר ובריאות מציעים גם מגוון רחב של חוגים כגון יוגה, פילאטיס, יציבה וליבה (Core), ריקודים, ספינינג, וקיק בוקסינג. ובנוסף ישנה כיום תופעה עולה של מתן אימונים אישיים בהם מדריך צמוד מלווה את המתאמן בתוכנית מבוקרת ואימון צמוד. מועדונים המכבדים את עצמם יתנו הרצאות לקהל המנויים בנושאי בריאות כושר ותזונה ובכך יעלו את המודעות לתחומי הפעילות הגופנית. כדאי שבמקום יהיה מתן שירותי תזונה בהם ניתן יהיה להיפגש עם תזונאי מוסמך אשר יוכל לתת עצות וסדנאות בנושאי תזונה נבונה וזיקתה לפעילות גופנית.
חשוב להבין כי קיים קו דק ועדין בפעילות בחדר כושר אשר מתאמנים חוצים אותו מאימון יעיל וגורם לתועלות בריאותיות מחד, ומאידך מעבר לקו בו האימון נעשה באופן לקוי ללא התאמה אישית ובכך גורמים לבעיות בריאותיות ולעיתים אף החמרה של בעיות קודמות. על פי חוק חדרי כושר, שנחקק ב-1994, רשאי אדם להתאמן בחדר כושר כמתאמן קבוע רק לאחר שהמציא אישור רפואי.
הבעייתיות בחוק היא המלה רופא. גם רופא עיניים (כבודו במקומו מונח) לצורך העניין יכול לתת אישור שכזה. יש מכוני כושר שלא מבקשים אישור רפואי כלל, ויש כאלה שמתייחסים אליהם כאל כיסוי לצורך אחריות בלבד במיוחד בגילאים מבוגרים, חייבים לעבור בדיקות מקיפות שיכללו לא רק בדיקת לחץ דם, אלא גם א.ק.ג. במאמץ ולעיתים אף אקו-לב. ישנם רופאים שנותנים אישור לפציינט ללא בדיקות מקיפות ולעיתים עלולות להתרחש מחלות לב סמויות או יתר לחץ דם שהמתאמן לעתיד לא יודע על כך ובכך מגביר את הסיכון למקרים לא נעימים.