כיצד להתמודד עם השמנת ילדים? /מירי חדד תזונאית קלינית, דוידוב רונן מאמן כושר
השמנת ילדים מגיפת המאה-העלייה במודעות לבריאות, רזון ופעילות גופנית הרווחת בעולם כולו הביאה באופן פרדוקסלי לעלייה בשיעורי ההשמנה בקרב מבוגרים והשמנת ילדים.
השמנת ילדים-במדינת ישראל כל ילד שלישי סובל מעודף משקל, מדינתנו נמצאת במקומות הראשונים בשגשוג תעשיית הדיאטות ולמרות זאת סובלת מעלייה משמעותית בשיעורי ההשמנה. אם כך מהם אותם גורמים התורמים לעלייה בשיעורי ההשמנה? האם הדרך או הגישה בה אנו מטפלים בעודף משקל בילדים זקוקה לשינוי? ראשית נפרט את הגורמים התורמים
לעלייה בשיעורי ההשמנה בקרב ילדים הגברת צריכת המזון – מחקרים מראים כי קיים קשר ישיר בין משקל הילד לצריכת אנרגיה כוללת , אחוז שומן בתפריט ,
העדפת סוג השומן בתפריט , זמינות המזון , מזון מהיר , הגדלת מנות המזון המוצעות – כול הגורמים הנ"ל תורמים להגברת צריכת המזון.
ירידה בפעילות הגופנית – ראשית כול מטעמי נוחות אנו מעדיפים רכב ע"פ הליכה , מעלית ע"פ מדרגות , שלט לטלוויזיה ע"פ קימה להחלפת ערוץ. ירידה בפ"ג קשורה לעליה ב BMI.
עליה בפעילות ישיבתית – כגון טלוויזיה ומחשב , באחד המחקרים השוו בין קבוצת ילדים שצפתה בטלוויזיה ביום 3 שעות לעומת 1.75 שעות , בקבוצה הראשונה סכום קפלי השומן היה פי 1.5 יותר גדול מאשר הקבוצה השנייה. בנוסף ידוע כי צפייה בטלוויזיה מעל שעה ביום מגבירה את צריכת הג'אנק פוד ( מזונות עתירי שומן , בצקים וכדומה) ומורידה את צריכת הפירות והירקות.
תקשורת – טלוויזיה מכילה הרבה פרסומות – מעודדות לצריכת מזון מהיר ומעובד – הטלוויזיה גורמת לשינוי דפוסי האכילה של הילד , במקביל בטלוויזיה יש פרסומות ועידוד לרזון , מה שמבלבל את הילד ועלול לגרום לו לירידה בדימוי העצמי , הוכח מחקרית כי דימוי עצמי נמוך קשור להשפעה ישירה לפרסומות בטלוויזיה המשדרות רזון
תרבות הרזון והדיאטה – התקשורת בעלת השפעה מאוד גדולה על הילדים והמתבגרים. התקשורת כוללת למעשה את הטלוויזיה , מגזינים , אופנה.
המרדף לרזון גורם לירידה בביטחון העצמי ודימוי הגוף במתבגרים.
מה תפקידנו כהורים בטיפול ומניעת השמנה בקרב ילדנו?
ידוע כיום כי גישה לא נכונה של ההורים ( לחץ לאכילת מזון בריא, הגבלת ממתקים, עידוד לדיאטה, הערות על מראה גוף) עלולה להוביל להתפתחות הפרעות אכילה ופגיעה בדימוי העצמי של הילד, ולכן חשוב מאוד לפנות לגורם מקצועי (דיאטן קליני) ולעבור טיפול ביחד עם הילד.
מס' טיפים אשר יכולים לעזור לכם ההורים להתמודד טוב יותר ולנהל נכון יותר אורח חיים בריא בבית:
ידע בתזונה מונעת השמנה ומקדמת בריאות – כיום הגישה למזון בריא היא בלתי מוגבלת החל מתוכניות בישול ועד לאינטרנט , התעדכנו מה באמת בריא ומומלץ ושלבו זאת בתפריט המשפחתי.
- בחירת המזון – תפקיד ההורים הוא לשלוט בסוג המזון הנכנס הביתה , אופן בישול המזון ובחירת המסעדות אליהם המשפחה יוצאת.
- יש להכניס הביתה מזון בריא , ללמוד לקרוא תוויות מזון , להכין ארוחות מאוזנות דלות בשומן , עשירות בסיבים.
- מחקרים נמצא קשר ישיר בין הרגלי האכילה של ההורים להרגלי האכילה של הילד.
- ברגע שילדכם יראו אותכם אוכלים מזון בריא , הסיכוי שגם הם יאכלו אותו גדול יותר.
- הרגלי האכילה בבית – האם יש ארוחות משפחתיות?
- ממחקרים נמצא כי ארוחות משפחתיות מהוות מודל מצוין לאכילה בריאה, בעיקר ריבוי פירות, ירקות ומוצרי חלב.
- לעסוקים שמבינכם: נסו לקבוע יום במהלך השבוע שהוא "ערב משפחה" שבו כל דיירי הבית נוכחים.
כיצד לאכול נכון? חמשת העקרונות:
- רק בחדר האוכל
- רק כשיושבים
- רק מצלחת
- רק לאכול ולא במקביל לעשות עוד דברים כמו טלוויזיה…
- רק כשרעבים
הורים כמודל לחיקוי – הורים אשר בוחרים בצורה נבונה את זמן האכילה , סוג המזון , מיקום האכילה משמשים דוגמא טובה לילד והילד לומד אלו מזונות מועדפים ובריאים יותר.
הורים כמודל לחיקוי לפ"ג – תמיכת ההורים בפעילות הילד , פ"ג משותפת ושליחת הילד לחוגים תורמת לעידוד הילד לפעילות גופנית ומשרישה בו הרגלים נכונים גם לעתיד. חשיבות הפעילות הגופנית לבריאות וגוף בריא ולא למרדף אחר הרזון!
חינוך ההורים לאכילה נכונה – נמצא כי לחץ מצד ההורים על אכילת פירות וירקות עלולה רק להרחיק את הילד מלאכול פירות וירקות ולהגביר את הרצון לאכול מזונות שומניים ( "עשיית דווקא"). בייחוד אם ההורים גם מתמודדים עם בעיית משקל , דפוסי אכילה לא נכונים , וחוששים שהילד גם ייפתח בעיית משקל ולכן "מנסים לשלוט" בתפריט האכילה של הילד ולהפעיל עליו לחץ על מנת שלא יהיה בעודף משקל. במידה ומנסים לעזור לאחד מבני המשפחה בבעיית משקל – חשוב לעשות כינוס משפחתי ולדון כול המשפחה ביחד כיצד לעזור ולהפוך את הבית לבריא יותר זכרו – אתם יכולים לדרוש מילדכם רק מה שאתם דורשים מעצמכם!