פולחן הבטן – "איך להוריד את הבטן"
דבר אחד משותף לכולם, והוא – הרצון להשיג או לשמור על בטן חטובה שטוחה ושרירית. לרבים מאיתנו מתגלה כי המשימה להשיג בטן חטובה הינה משימה לא פשוטה כלל המביאה מתאמנים רבים להתמקדות בשרירי הבטן ואף לחטוא בהזנחתם של שרירים אחרים בגופם בעת האימון, אז איך להוריד את הבטן? זאת במאמר הבא.
הפולחן המקודש של מתאמנים רבים המיוחס לבטן גובל במיתוסים הנשמעים חדשות לבקרים בחדרי הכושר,תוכניות הטלוויזיה,אתרי האינטרנט ובמגאזינים שונים. אחת השאלות השכיחות ביותר שאני נשאל עליהן מאז היותי מאמן כושר אישי היא: "רונן, איך אני מוריד/ה את הבטן" אז איך להוריד את הבטן?
אז בואו נעשה סדר בדברים:
מזה שנים כמאמן כושר, ישנה אמירה שאני מוצא את עצמי חוזר עליה שוב ושוב מול מתאמנים"
."אפילו 300 כפיפות בטן שתעשה/י במשך 365 ימים בשנה לא יגרמו לבטן שלך להיות שטוחה וחטובה", אלא אם תקפידו בעיקר על תזונה נכונה המשולבת באימון אירובי ספציפי ואימוני התנגדות.
אז בואו נפנים זאת אחת ולתמיד!
בכדי להסיר את מצבורי השומן (הצמיגים למי שלא הבין) סביב הבטן, תרגילי הבטן לא יהיו הדבר העיקרי שנתמקד בהם! חשוב להבין שתרגילי הבטן יביאו לחיזוקם של שרירי הבטן, והרי המטרה של רוב המתאמנים היא דווקא להסיר שומן סביבה. שריר לא יכול להפוך לשומן ושומן לא יכול להפוך לשריר! לכן, תרגילי בטן יחזקו את שרירי הבטן ללא שום קשר כזה או אחר לשומן שסביב. לכן, מי שיש לו מצבורי שומן סביב הבטן, צריך לטפל בשומן ולא בשריר.
טיפשי לעשות כפיפות בטן כדי ל'שרוף את הצמיגים׳. חוקרים מאוניברסיטת וירג'יניה, גילו כי ״רק״ 250,000 כפיפות יתרמו לשריפה של כ 450 גר׳ שומן-שזה כ100 כפיפות ליום במשך במשך 7 שנים. אז מה עושים?
מה אוכלים? כמה אוכלים ומתי כדי להוריד את הבטן
בראש ובראשונה,כדי להשיג הפחתה בכמות השומן בגוף בכלל וסביב הבטן בפרט,יש להנהיג שינוי הרגלי אכילה. השינוי צריך להתבטא בתזמון הארוחות במשך היום, בכמות הארוחות,
מתן דגש גם על ארוחות הביניים, הוספת סיבים תזונתיים למזון והעדפת פחמימות מורכבות,התייחסות לשומן רווי ובלתי רווי,מניעה מוחלטת משומני טראנס ועוד. אגב,מים חשובים מאד לנושא של שריפת שומנים (אבל בואו לא ניכנס לזה)… לכן, פה המקום להיוועץ עם תזונאי מוסמך (לא מאמן כושר שעבר איזשהו קורס והחליט לכתוב תפריטים, אלה אדם שעבר הכשרה אקדמית כ 4 שנים)
פעילות גופנית כדי להוריד את הבטן?!
פה המקום להסביר, שתרומת הפעילות הגופנית לאורח חיים בריא היא עצומה! אך בנוגע להפחתת משקל היא קצת שנויה במחלוקת, אין ספק שפעילות גופנית תביא להוצאה קלורית גבוהה ותעודד את הגוף להתחיל להבין שהנה הגיע הזמן להיפטר מהעודפים אך מסתבר כי פעילות גופנית תוכל לסייע בעיקר למי שמשלב את עקרונות התזונה הנכונה.
העדיפות להוצאה קלורית גבוהה תבוא יותר לטובת הפעילות האירובית (ריצה,רכיבה,שחייה ועוד) וגם פה ישנה חשיבות למינון מדויק של שלושה גורמים עיקריים:
- תדירות- כמה פעמים תדרוש מגופך להתחיל לזוז בשבוע.. כמה שיותר – יותר טוב.
- עצימות – כמה קשה באמת את מתאמנת (עדיף כמה שיותר קשה אבל תלוי ברמת יכולת)
- משך – כמה זמן בעצם נמשך האימון עצמו. לכל אותם אלו שמעדיפים משקולות, הם בטח שמעו ממאמן או שניים ששריר גדול ומפותח ישרוף הרבה יותר קלוריות. זה נכון אך מסתבר שהשינוי הקלורי לא כזה משמעותי. מה שכן אימוני התנגדות יסייעו מאוד להעלות יחס השריר לעומת כמות השומן בגוף. כלומר באותו גוף של X ק"ג נעדיף יחס גבוה לטובת השריר שמהווה צרכן קלורי מכובד.
אז מה, מכל זה בטח תגידו "טוב,אז ספורט לא כל כך עוזר לי, יופי לא חייבים להתאמן!" אז זהו שלא, התרומה הבריאותית לעוסקים בפעילות גופנית היא כל כך עצומה שתמיד חשוב להיות בכושר, עדיף להיות שמן בכושר מאשר רזה לא בכושר! – חד וחלק. רגע רגע, ומה עם הבטן?
כן, למי שידאג לאכול נכון ובשליטה… שליטה!
ולשרוף קלוריות באימון כושר לבטח השינויים יחלו להגיע. לכן, צריך להתכונן ליום המיוחל שהשומן סביב הבטן יעלם ולכן כדאי להתחיל לתרגל את שרירי בטן על מנת שהשרירים עצמם יהיו חטובים ונאים ולא מדולדלים ורפויים.
מיותר לציין שאותם תרגילים מיושנים של כפיפות הבטן עלולים לגרום ליותר נזק מתועלת ולכן יש לדעת אילו תרגילים עלינו לעשות וממה להימנע כדי להפחית את הסיכון לבעיות גב תחתון.
חשוב להבין. לגוף יש העדפות משלו, חייבים להיות סבלניים כי הרי לקח זמן להגיע לעודפי השומן להצטבר בגוף ולוקח זמן גם להסירם, הגוף יתחיל קודם להסיר את השומן הויסראלי (שומן תוך ביטני שנמצא סביב איברים פנימיים) ורק אח"כ יתחיל הגוף ל'שרוף' בכל מני מקומות שרק הוא יבחר, עדיין לא נמצא הפתרון לשריפת שומן נקודתית ולכן אין נוסחאות קסם, אין פתרונות מהירים!! ההתמדה, וההתאמה הנכונה לכל אדם,תביא לבסוף לידי שינויי.
לסיכום, אני רוצה שתקחו אתכם את המשפט הבא:
רבים מהכישלונות בחיים היו לאנשים שלא הבינו כמה קרובים היו להצלחה כאשר ויתרו
תומאס א. אדיסון
ולכן, קחו החלטה.
התאמנו יותר,
שמרו על דיאטה – דיאטה זו דרך חיים לא שלב של התלהבות! (לא משנה איזו – משנה כמה תתמידו)
ותחזיקו חזק מבלי להתייאש והתוצאות יגיעו – כי "הכל אפשרי"
במאמרים הבאים אציג הנחיות ועקרונות לתרגול שרירי הבטן ואיך לחזק את שרירי הבטן בצורה נכונה ומדוייקת.
עד אז,
שיהיה בהצלחה
תחיו בעוצמה.
במאמרים אלו מוצגות המלצות כלליות בלבד ואין בהן התאמה אישית,לא תילקח אחריות לנזקים העלולים להיגרם כתוצאה מפעילות שלא אושרה ע"י רופא ומאמן כושר מוסמך.
דוידוב רונן,
מאמן כושר ומרצה בתחומי הכושר גופני והבריאות מנהל MyFit.co.il
תואר ראשון B.ed בחינוך גופני בוגר וינגייט | רכז ומרצה בקורס מדריכי כושר גופני ובריאות בביה"ס למאמנים מכון וינגייט
קראתי הפנמתי ואלחם
תודה